Baru-baru ni saya selalu memerhatikan kedai makanan melayu dan kedai makanan mamak. Tidak dapat dinafikan disetiap pelusuk pasti akan terdpat kedai mamak. Secara amnya, saya memerhatikan terdapat perbezaan diantara dua-dua kedai ini.. Secara puratanya saya dapat melihat kedai mamak paling laju sebab pekerjanya paling ramai memudahkan urusan perniagaan. Perniagaan kedai melayu biasanya ambil sedikit pekerja semata-mata ingin menjimatkan kos. Namun pekerja yang sedikit akan membataskan kerja, maka ia akan mempengaruhi tanggapan pelanggan bahawa kedai Melayu lembab.
2. Kebanyakan Kedai mamak mempunyai perancangan besar apabila kita dapat melihat mereka mempunyai rangkaian kedai makan di tempat lain. Bebeza dengan Kedai Melayu , kita dapat saksikan apabila satu sahaja kedai maka sampai ke tualah satu sahaja. Sikap orang Melayu yang tidak berani menghadapi risiko akan menyebabkan mereka kebelakang.
3. Sikap suka dengki dan mendengki. Itulah sikap yang ada pada orang melayu yang ada kedai makan(bukan semua) . Jarang kita dapat lihat kedai makan melayu dapat berkembang bersama-sama disebelah menyebelah. Bermcam-mcam cara digunakan semata-mata ingin menjatuhakn pihak lawan.Berbeza dengan kedai mamak, satu tempat sahaja kita dapat 3 jenis kedai mamak. Masing-masing punyai tarikan yang tersendiri.
4. Kedai yang mementingkan kebersihan, walaupun tanggapan ramai bahawa kedai melayu lagi bersih adakalanya silap. Kadang kala kita dapat lihat, kedai mamak lagi bersih dan paling hebat semuanya memakai baju yang disediakan majikan.
Pendapat ini bukanlah ingin merendahkan mana-mana pihak tetapi hanya pandangan atau pengamatan penulis yang pernah terlibat dalam industri sejak tingkaan 3 lagi. Luahkan pendapat anda di komen di bawah
macam mana nak beza kedai mamak dengan kedai india?.
ReplyDelete:)
kdai yg bersih bkn tgok kaum gak kan?sbb 1 tu yg bmslh,yg lain pon kne tempias...ish3
ReplyDelete@@nardthenerd, saya biasa tgk kalo pekerja dia g sembahyang, so sah la mamak muslim
ReplyDelete@i am s!lah, saya tak kata semua cuma ada segelintir masyarakat yang kata begitu.Memang kedai kadang satu buat masalah, semua kena . Sebagai contoh dekat ss 15 subang jaya, ada sebuah kedai melayu dan mamak bertentangan. Tapi kedai melayu ni diarah di tutup sehingga tak boleh langsung beroperasi. Kedai mamak tu bertahan lama je. Apapun itu hanya kes segilintir, saya mengharapkan peniaga makanan melayu lebih berfikir kehdapan. terima kasih diatas komen anda
owh....smoge mlayu lbih pntingkan ap yg patut...rugi la klo pndai masak tp kdai plak x bersih...sy bg cntoh la ni..heee
ReplyDelete@i am silah, ya betul tuh, saya harap pun begitu.
ReplyDelete